fara patima despre aur si imoralitate

Evolutia aurului- istoric. Este evident ca resursele de aur principalul metal de valorizare la momentul actual sunt in continua scadere. In mod continuu se redescopera filoane noi, insa per ansamblu de la 12 g/tona in 1950 acum se exploateaza la 3 g/tona (vorbim de medii). pret aur evolutieCu toate acestea evolutia pretului aurului nu tine cont doar de faptul ca este o rezerva epuizabila, ci este corelata de evolutii geostrategice, a resurselor, politice, economice, financiare, imobiliare si evident industriale intrucat metodele si echipamentele avanseaza atat in planul productivitatii dar si al tehnologiilor. In grafic aveti evolutia pretului aurului la bursa in ultimii 36 de ani. (www.gold.org).

Cum s-a ajuns aici? Romania a avut o piata de vanzare a aurului pana in 1999 cand BNR a decis sa nu mai cumpere, aceasta ajungand la rezervele „convenite”, si aici ma abtin sa detaliez (exista regelementari financiare internationale ale cantitatilor de rezerve de aur pe care o banca are dreptul sa le detina corelate cu masa monetara si PIB). Pe fondul legislatiei specifice si evolutiilor politice, din lipsa cererii?! minele de aur ca si altele de metale neferoase s-au inchis, avand ca principala explicatie ineficienta economica, a tehnologiilor si alte motive pentru care aceste resurse nu mai trebuiau sa ajunga in economie, exploatate de catre stat. Parte din motivele pentru care industria miniera de profil a disparut poate fi explicata astfel, insa neexplicata este lipsa (sau din contra) strategia pe termen lung in administrarea acestor resurse. A urmat o perioada in care zonele miniere s-au scufundat saracie in lipsa locurilor de munca si a investitorilor. De asemenea Institutul/Arhiva Nationala Geodezica (de importanta si securitate nationala) a fost descompusa si destructurata atat de specialisti cat si de elementele de patrimoniu. Muzeul Aurului de la Brad a trecut si el prin momente extreme, fiind la un pas de a fi “confiscat”, acolo existand exponate pe care in Muzeul de Istorie Naturala de la Londra le expune in galeria exponatelor de cea mai mare valoare din colectie. In ultima decada au aparut cei interesati dar si capabili sa schimbe ceva in acest sens. Intre cei interesati, in spatele carora se afla grupuri de interese financiare si lobby extrem de agresive si puternice au pornit o campanie prin care s-au infiltrat rand pe rand in mediul politic, media ajungand astfel sa intereseze factori locali dar si toate celelalte niveluri. Strategia a fost in mod evident una de succes avand in vedere ca au reusit rand pe rand sa aduca de partea lor politicieni din tot spectrul politic, guverne succesive, presedinti insa ciudat doar dupa ce toti si-au exprimat rezerve fata de acel investitor, in prima etapa, ceea ce poate insemna ca metodele de convingere au fost dintre cele mai rationale. Acum nu mai trebuie decat sa valorifice asteptarea pregatind atat un acord dat de parlament (necesar pentru o asumare colectiva si nepurtatoare de responsabilitati individuale, imposibil de culpabilizat – vezi alte afaceri precum Becthel, Petrom, etc.). In plus este in curs de validare  legislatia aferenta, care va ataca in mod clar drepturi garantate de constitutie, drepturile  omului si a comunitatilor.

Scopul. In spatele intereselor pentru aur si argint exista interese majore pentru restul de minereuri care se gaseste in compozitia sterilului. Exista metale care dau o importanta strategica si economica deosebita iar valoarea acestora ar putea duce de la 10 miliarde euro spre 50! miliarde euro valoarea zacamantului.

Media. O atitudine de profunda opozitie a avut si media la inceput, insa aceasta a fost „redirectionata” spre atitudini rezervate sau favorabile intr-un mod  destul de ieftin si nu ma refer doar la reclamele din mai toate ziarele si televiziunile ce meritau atentia ci la faptul ca jurnalisti, oameni cu influenta au beneficiat de sejururi platite, cel mai consacrat dintre acestea fiind calatoria comuna in Noua Zeelanda pentru documentare asupra lacurilor cu cianuri si care a avut loc de acum cativa ani. Probabil nu am fi aflat acest lucru nici acum despre aceasta secreta expeditie insa avionul nu a fost destul de incapator iar cei ce au ramas pe dinafara „au dat pe afara” o vreme. Au fost ziaristi „virali” care s-au linistit definitiv, s-au chiar au facut o cariera stralucita dupa ce au preluat punctul de vedere convenabil si comod. In plus bannerele, rubricile si spatiile de reclama din media de la diverse sindrofii coroborate cu departamanetul de „postaci” au deturnat atentia societatii civile.

Statul. Autoritatile locale si regionale au fost cel mai usor de convins care este „calea cea dreapta” si in mod, sa zicem doar, suspect decizii ilegale ale acestora au fost minimizate si protejate in mod tacit de la cele mai inalte niveluri. Ministerul Mediului, Ministerul Culturii nu au facut decat sa danseze precum niste femei vulgare si usuratice un tango in care ministrul de portofoliu facea piruete si simula un joc la mai multe capete. (S-au facut abuzuri penale si grosolane la toate nivelele spre exemplu sub ministeriatul maghiar al culturii rezultatele unei prestigioase comisii de la cea mai reputata universitate britanica au fost riteralmente ingropate si clasate desi costurile unei astfel de expertize nu au fost deloc insignifiante). Rand pe rand, pas cu pas, in instante, in agentii locale si nationale au fost obtinute toate autorizatiile cu toate ca urmele lasate indica rezolvari la limita sau chiar in afara legii.

Patrimoniul. Patrimoniul este un element esential la Rosia Montana spre exemplu acesta fiind unic in Romania, si unule de exceptie pentru Europa si chiar in lume. Nu am sa insist decat ca angajamentele de restaurare, de conservare urmeaza o reteta ieftina de ambalare, pentru o spalare a imaginii.

Atitudinile opiniei publice. Populatia. la nivel national – nu priveste cu real interes modul in care aceste resurse sunt administrate. Exista reactii diferite ale societatii civile contrabalansate de campaniile lobbystului, care totusi sfideaza inteligenta multora. Totusi in ultima vreme, exploatarea gazelor de sist prin fracturare a devenit o problema majora fiind deopotriva in Moldova, Dobrogea, Banat si Crisana si acest lucru poate insemna o schimbare de mentalitate si atitudine in reactia generala. Parerile sunt oricum acum impartite dar in mod clar manipulata de campania media organizata. La nivel local(itatii) exista o mare fractura. Pe de o parte, un cartier nou de locuinte a aparut in Alba Iulia din partea celor care au fost despagubiti si s-au stramutat din Rosia Montana. Cei care au ramas sunt in mare parte ostili proiectului in forma in care prevede o exploatare, rapida, extensiva si distructiva asupra mediului. Proprietatile acestora risca sa fie expropriate de catre un operator privat prin includerea proiectului de catre parlament ca proiect de importanta nationala speciala, adica un fer de supernationalizare, sau mai bine zis o „transiberizare” ceea ce va afecta drepturile reale si constitutionale, nu numai de proprietate si nu numai a unui individ ci a unui grup. Acesta este unul din marele pericole pe care o comunitata grupata in jurul unui interes financiar sa excluda si sa anihileze sau elimine drepturile, sa persecute o alte comunitate mai putin aparata si expusa, ceea ce ne indeamna sa intelegem ceea ce ne duce la conchistadorii spanioli sau eventual la colonialismul din de mai bine de 150 de ani . Prea putin oameni politici s-au implicat, desi exista si (euro)parlamentari, fosti consilieri prezidentiali, membri ai aparatului tehnic al statului si CE care au avut pozitii verticale. La fel ca si alti membri marcanti ai societatii civile, au inteles ca o implicare activa, nu le aduce nici un beneficiu in consecinta aparitiile dansilor au fost de opinie si conjucturale. Mai exista o rezerva, destul de putin fructificata si anume UE si organismele acesteia, care pare sa se tine la distanta de lacurile pline de otrava ce impinzesc viata noastra sociala, desi exista semnale ca la toate nivelurile exista „cartite” dar si “struti”.

Opozitia. Exista si o opozitie care se manifesta prin diverse mijloace, atat cat ii este permis, atat cat poate financiar, uneori cu stangacie, alteori cu eroism si voluntarism extrem insa cu siguranta fara o strategie si care nu a folosit aceleasi metode si tehnici persuasive pentru a putea lupta de pe pozitii egale. Din pacate, ca lideri de opinie, nu au folosit aceleasi tehnici precum „inamicul” fiind de cele mai multe ori in defensiva. Batalia nu poate fi castigata, nici in munti, nici in piete ci in Parlament, in instanta pentru ca acolo este singurul loc unde conteaza cu adevarat. Restul va fi istorie. Tehnicile de manipulare complexe, au deturnat si vor deturna opinia publica, (sa nu uitam ca media in mare parte este deja aservita), actiunile celor ce sunt contra exploatarilor pe baza de cianuri si asta pentru ca au in spate in afara lobbystilor, un aparat de stat si mai mult ca probabil si servicii specializate. In plus lipsa unui lider care sa isi asume si o expunere publica, sau chiar daca si-a asumat-o aceasta a fost minimizata de o presa controlata reprezinta un punct slab in aceasta confruntare. Din aceste motive, consider ca pozitionarile celor 2 parti sunt complet diferite in raportul de forte.

Blitz SWOT. Eliminind fobia ca exploatarea resurselor este gresita am sa fac cateva precizari. Resursele, in speta aurul, argintul si celelalte minerale extrem de valoaroase si rare, prezente in zacamantul de la Rosia Montana, dealtfel cu buna stiinta ignorate in actele oficiale de  reprezinta un activ epuizabil care este extrem de pretios sub aspect al potentialului geostrategic, economic. Odata epuizate, potentialul, interesele economice scad sau se orienteaza in alte directii iar in cazul in care nu exista oportunitati in zona acestea se delocalizeaza creand probleme majore asa cum dealtfel exista si acum. Oportunitatea exploatarii este data de specialisti si nu de decizii politice. (Din cate cunosc raspunsul Academiei nu a facut decat sa confirme ca exploatarea prin metoda cianurilor este inoportuna afectand patrimoniul si mediul.) Reducerea/diminuarii unor astfel de resurse nu poate fi facuta decat doar prin crearea unor oportunitati  care sa aduca plus valoare, adica un beneficiu economic perpetuu de tip major (energie, infrastructura, irigatii, tehnologii avansate, etc) in baza unei strategii coerente, fapt care lipseste cu desavarsire si care demonstreaza doar interesul pentru „antamarea” sau „ipotecarea” resurselor existente intr-un mod care ne umileste. . Nu are rost in a preciza faptul ca impactul asupra mediului are un termen secular, costurile si posibililele accidente/catastrofe ar expune regiuni intregi (albia Ariesului si a Somesului, bazinul Tisa, etc), cu repercursiuni si deficite ce pot depasi beneficiile obtinute din redevente. Aceiasi forta de munca, pe termen scurt poate fi ocupata prin turism si alte activitati insa doar daca ar exista proiecte reale si preocupari ale guvernantilor pentru asa ceva. Oricum peste 15 ani, forta de munca declasata ar trebui recalificata insa domenii intregi nu vor mai putea compatibile cu zona, iar costurile vor fi cel putin egale daca nu mai mari decat cele de acum.

Facand un bilant al acestui razboi care se apropie inevitabil spre un sfarsit previzibil, inaintea „bataliei” finale, nu pot sa spun decat ca scopul si metodelor in favoarea exploatarii au fost bazate pe ilegalitati, manipulare si minciuna. Acesta este motivul pentru care prefer sa fiu de partea celor ce pierd, dar o fac cu fruntea sus. Este si momentul de a demonstra si o atitudine civica si o datorie fata de copiii si nepotii nostri, care cu siguranta vor citi o altfel de istorie decat cea care se falsifica acum.

Cateva extrase si informatii complementare: http://www.acad.ro/rosia_montana/pag_rm04_decl.htm, https://www.crji.org/articole.php?id=4190, http://voxpublica.realitatea.net/gotiu, http://www.kmkz.ro/de-pe-teren/interviu-dezvaluiri/aurel-santimbrean/,http://www.cotidianul.ro/exista-un-grup-infractional-organizat-pentru-a-ne-fura-resursele-211844/

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s