2015 noutatile codului fiscal: persoanele fizice si impozitarea cladirilor rezidentiale, nerezidentiale

Publicat pe Actualizat pe

tax real estate


Principala modificare o reprezinta baza de impozitare care nu mai are în centrul sau tipul proprietății adica detinuta de  persoane fizice sau juridice, ci utilizarea proprietății: rezidențiale sau nerezidentiale

Persoanele fizice

A. Proprietati rezidentiale: Astfel valoarea proprietăților rezidențiale și clădirile anexa în proprietatea persoanelor fizice si juridice se va calcula in baza articolului 457 aliniatele 2-9 cam în același algoritm fel ca și înainte care tine cont de tipul structurii, suprafețe, rangul localității și alți câțiva coeficienți de corecție. Valoarea de impozitare este de 0.08%-0.2% (valoarea din intervalul menționat este aleasa anual de Consiliul Local) din valoarea obținuta prin aplicarea articolului 457 și în baza declarației/formularului depus la autoritatea locala printr-un algoritm matematic.

Dacă la proprietate rezidențiala exista înregistrate societăți comerciale, dar nu exista activități economice (art 459 alin. 2) – adică firma are doar sediul social (plata utilităților este înregistrată doar pe persoana fizica si cheltuielile acestora nu sunt plătite de societatea comerciala)  și nu desfășoară activități in acel imobil, atunci impozitul atunci baza de impozitare este aceiași – aplicare art. 457 bazat pe algoritm bazate pe structura construita, suprafața, rang localitate și alte corecții.

Dacă la proprietate rezidențiala exista înregistrate societăți comerciale (domiciliu fiscal), și oricare din cheltuielile de utilități sunt deduse de societatea comerciala (chiar dacă nu exista activitate aferenta societății în acel sediu) atunci se aplica punctul B. adică calculul se realizează conform art 458.

B. Proprietati nerezidentiale pentru persoanele fizice: se aplica art 458 care precizează ca valoarea de impozitare este de 0,2-1,3% (valoarea din intervalul menționat este aleasa anual de Consiliul Local) din valoarea ce se stabilește :

  • la valoarea tranzacției dacă aceasta a fost achiziționată în ultimii 5 ani
  • la valoarea costurilor de construcție existente la data punerii în funcțiune dacă nu are vechime mai mare de 5 ani
  • la valoarea estimata în baza unui raport de evaluare întocmit de un evaluator autorizat (obligatoriu membru ANEVAR vezi și L99/2013 – nu mai valabile evaluările contabile proprii, ale experților CECCAR sau CET)

Cota de impozitare de pentru clădirile din domeniul agricol aflate în proprietatea persoanelor fizice este de 0.4% asupra valorii ce se încadrează la cele 3 puncte precedente. A nu se confunda clădirile anexa (de pe lângă proprietățile rezidențiale adică grajduri/sura/altele cu clădirile din domeniul agricol care reprezinta construcții independente juridic fata de cele rezidențiale – silozuri, ferme, etc)

In cazul, în care nu se poate estima valoarea prin nici una din cele 3 variante( cost achiziție, construcție, valoare evaluata) cota de impozitare este de 2% din valoarea calculata ca si pentru proprietăți rezidențiale (art. 457 – algoritm bazate pe structura construita, suprafața, rang localitate și alte corecții)

Clădire funcționalitate mixta (rezidențial și nerezidențial în proprietatea persoanelor fizice. conform art 459

Clădirile cu funcționalitate mixta sunt acele clădiri se afla sub incidenta unui titlu de proprietate unic (cf/nr.cad/topo) si au funcțiunile diferite in funcție de încăperile care o compun. Nu este cazul pentru apartamente distincte cu CF diferit, apartamentate sa fie încadrate în aceasta categorie, întrucât fiecărui apartament ii poate fi atribuit o destinație clara si poate fi declarat fie ca de tip rezidențial sau nerezidențial.  Ex funcționalități mixte: un apartament de bloc în care âteva camere se folosesc ca si locuința si 1 camera ca si birou si/sau utilitățile sunt parțial înregistrate pe societatea comerciala, un apartament la strada care în fata este folosit ca magazin/birou/atelier si printr-o compartimentare sau fără restul imobilului este folosit ca si locuință.

Modalitate de impozitare (art 459 alin. 1): se declara suprafețele care sunt rezidențiale cu documentația aferente iar aceasta se supune impozitării conform celor precizate la punctul A (adică conform art. 457 – algoritm bazate pe structura construita, suprafața, rang localitate si alte corecții) iar cele ne nerezidențial tot in baza declarației privind suprafețele si destinația lor se vor calcula si impozita precum celor precizate in punctul B (art. 458)

articolul de mai sus reprezinta o sinteza a informațiilor principale din codul fiscal și este cu titlu informativ.

articol scris de Popa Marcel Lucian expert evaluator ANEVAR 15390

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s