ruleta clujeană: vara fierbinte 2015

Publicat pe Actualizat pe

ruleta.Trecând peste curajul edilului orașului de a lua taurul de coarne si de a instaura un mega șantier pe tot cuprinsul urbei, nu pot sa constat decât lipsa de considerație fata de cetățeni prin modul în care aceștia au fost tratați: trotuarele în curs de amenajare si șantier nu au avut zone de protecție, sau trasee alternative, căile rutiere au fost fie deloc, fie în mod neglijent semnalizate, Mai mult umilința a continuat prin faptul ca intersecțiile importante erau gestionate doar episodic, uneori chiar deloc, traficul devenind în aceste locuri similar cu cele din metropole aglomerate din Asia precum New Delhi, Bangkok, Dhaka, desfășurându-se după legea junglei urbane. Clujenii au dat dovada de multa răbdare, în timp ce administrația a ignorat în cea mai mare parte aceste probleme, pasând responsabilitatea executanților.

Nici rezidenții din aceste zone nu au fost deloc fericiți de modul de organizare a șantierului: haotic, cu multe rectificări, cu muncitori care odihneau pe marginea drumului sau sprijineau lopeți în cea mai mare parte a timpului de lucru. Asta nu ar fi fost mare lucru dacă percutoarele nu își găseau orele cele mai propice de lucru intre orele 22-24 și uneori și mai târziu. Si asta doar pentru ca orașul a fost predat unor firme care nu au avut in contract o planifidorel la clujcare etapizata, norme de protecţie a pietonilor, a locatarilor, chiar a propriilor muncitori, obligativitatea de a semnaliza corespunzător lucrările, timp de lucru ferm programat, organizatori si directori de șantier competenți si personal muncitor cu calificare si o coordonare ce necesita o echipa multi instituțională.

Nici nu vreau sa știu cum s-au descurcat ambulantele pentru a ajunge cu urgente vitale la spitalele din zonele ale căror trafic era blocat, întrucât străzi esențiale precum Horea, Moților, Memorandumului, A. Iancu, Primăverii, Plopilor, și evident prelungirile Moților, 22 Decembrie erau in mare parte gâtuite. Este cert, sărind pesta analiza calității lucrărilor, având in vedere ca șantierele încă exista la momentul redactării acestor rânduri, ca planificarea si coordonarea șantierelor a fost un eșec, programarea lucrărilor într-un grafic care sa afecteze cât mai putin funcțiile orașului, inexistenta. Ce va rămâne și ce vom auzi cu emfaza la anul in campania electorala. Pariul primarului de a realiza o lucrare de asemenea anvergura a fost un succes, fondurile cu finanțare europeana (aferente perioadei 2007-2013) au fost cheltuite integral pana la sfârșitul anului 2015, prin comparație cu alte primarii care nu și-au asumat un asemenea risc. Trebuie precizat ca lucrările co-finanţate din programul menționat trebuie încheiate si recepționate pana la sfârșitul anului 2015 in caz contrar sumele investite urmând a fi suportate din bugetul local asa cum cel mai probabil se va întâmpla cu proiectul Centrul Regional de Excelenţă de Industrii Creative care a intrat in impas datorita insolventei constructorului. Ceea ce se ştie mai putin este ca toate aceste șantiere deși au fost planificate sa pornească etapizat au fost amânate si organizate pe intervalul unei singure veri ceea ce a însemnat o perioada concentrata, mai scurta decât un calvar mai lung dar ceva mai suportabil.

Pe de o parte este de admirat curajul sau inconștiența edilului de a angaja resursele într-un pariu cu timpul, în scopul realizării unor lucrări de infrastructura masive ce se desfășoară pe parcursul unui singur an, pe de alta parte compromisurile pe care le-a realizat, întinzând nervii comunității prin lipsa minimului respect față de aceștia si invocându-se clasica scuza „scopul scuză mijloacele”. Primăria a trebuit să rezolve măcar pe termen scurt, în același timp cu șantiepodrele criza gunoaielor – adică a gropii de gunoi cea care pentru liderii Consiliului Județean din ultimii 10 ani a fost o prea mare provocare.

Fără să mai pomenesc mai multe despre „firmele de casa”, aşa cum ele sunt denumite de presă, ele au fost cele care au tratat contribuabilul clujean cu indolenta, indiferentă, atâta vreme cât șeful/angajatorul i-a dat mâna liberă.
Ce mai urmează? Podurile! „Rien va plus les jeux sont faits”

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s