carta bunei guvernari

Publicat pe Actualizat pe

Modul in care in acest moment se realizeaza guvernarea unei localitati se bazeaza pe nevoile sesizate de autoritati si motivarile serviciilor administrative proprii si colaterale/subordonate si din cand in cand pe Strategia de dezvoltare durabila a municipiului, a zonei metropolitane sau a judetului. In plus obiective precum candidatura pentru titlul de capitala europeana poate determina actiuni de asemenea in consecinta. De asemenea existe elemente politice si populiste generate de alegeri care genereaza actiuni la nivelul guvernarii unei localitati.

Se stie ca HCL sunt esentiale in viata unei localitati insa si CL actioneaza de multe ori fie ca raspuns al actiunilor politice, de grup al diverselor interese coagulate, de multe ori impotriva comunitatii – (exemplu vezi cazul turnului de 25 de etaje din Manastur aprobat in ultima sedinta de CL inainte de alegerile locale)

La una din dezbaterile despre PUG -ul municipiului avand ca tema mediul la care au participat, initiatorii, arhitecti si persoane sosite cu jalba dar si de la institutii (in speta mediu), am propus un model ce ar trebui sa statueze buna guvernare a localitatilor, in speta Cluj Napoca, actiune care ar trebui sustinuta de societatea civila eventula Consiliul Civil Local in calitate de reprezentant al Societatii Civile. Propunerea este extrem de simpla si se poate realiza fara efort insa in conditiile in care conducerea administratiei actuale intelege ca o conduita corecta fata de comunitate este obligatorie.

Cadrul este simplu. Reaalizarea unui set de documente – carti (singular carta) care sa contina un set de principii, reguli dupa care sa guverneze viata comunitatii.

Mai jos sunt propuneri pentru cele 10 carte – un fel de decalog al comunitatii locale

1. carta a urbanismului, constructiilor si investitiilor imobiliare (care sa sustina si sa fie in concordanta cu principiile PUG),

2. carta mediului, apelor, poluarii si gestiunii deseurilor,

3. carta traficului si sigurantei circulatiei-pietonal, biciclete, auto, transportului public (inclusiv taxi),  locurilor de parcare

4. carta sporturilor, parcurilor, spatiilor divertisment, ariilor protejate, posesorilor de animale de companie

5. carta sigurantei publice, a locatarilor si bunei vecinatati

6. carta pentru suport social si al actiunilor filantropice

7. carta sanatatii, invatamantului, seniorilor

8. carta transportului public si serviciilor tip taxi.

9. carta alesilor locali, ai functionarilor comunitatii si ai furnizorilor de servicii de utilitate publica inclusiv utilitati.

10. carta (multi)culturala si patrimoniului.

Sigur propunerile pot fi imbunatatite, remodelate, rearanjate. Aceste carte se pot elabora de catre ONG-uri de profil, de cetateni, juristi orice reprezentanti sau membri ai societatii civile sub umbrela/coordonarea unui organism, sau chiar ale institutiilor subordonate primarului. Ele se pot completa si imbunatati in functie de strategiile si evolutiile comunitatii insa trebuie sa reprezinte ghiduri in legislatia locala sau baza de interpretare si enunturile din aceste carte ar trebui sa reprezinta in mod esential un ghid de buna convietuire, toleranta si respect.  Este evident,  continutul acestor carte nu pot intra in conflict cu  legislatia nationala, iar armonizarea acestora este absolut necesara astfel ca intre ele sa nu existe conflicte de principii/reguli. Toate acestea art trebui mediate si cuprinse intr-un set de acte care sa reprezinte baza unei bune si corecte guvernari.

Este de asteptat o sustinere din partea celor ce considera aceasta initiativa oportuna, si este bine de considerat ca acest demers este unul onest, general si public care sa nu fie monopolizat sau adjudecat in vederea deturnarii de la scopul initial si in mod obligatoriu trebuie sa ramana in afara sferei politice.

PS Astfel de reguli, principii am gasit si ulterior scrierii acestui articol ceea ce demonstreaza justetea celor afirmate. Cele mai elementare norme prin concizie, claritate si simplitate le-am gasit pe https://www.gov.uk/ . Este evidenta necesitatea inlocuirii unui sistem stufos de legi existente cu reguli cu principii simple, generale si care sa fie sustinute de legi nationale si locale.

Reclame

2 gânduri despre „carta bunei guvernari

  Horace a spus:
  12/10/2012 la 17:21

  Cereti prea mult ! Oamenii care conduc destinele orasului nu isi gasesc …. nici daca le desenezi o harta.
  Urbanismul actual este unul functionaresc lipsit de imaginatie si ingradit de birocratie si interes.
  Reglementarile trebuiesc stabilite si asumate de conducatori in schimb hartogaria ar trebui liberalizata si aruncata catre birourile de proiectare. Asa ar disparea coruptia din administratie.

  Marcel Lucian Popa, expert evaluator ANEVAR a răspuns:
  12/10/2012 la 18:30

  nu cer decat societatii civile sa se implice in elaborarea unui cadru general bazat pe reguli si principii etice si corecte pentru domeniile care guverneaza comunitatea, astfel incat politicienii locali, functionarii sa fie „ghidati” sau eventual „amendati” astfel incat sa nu exista derapajele cunoscute in favoarea grupurilor sau intereselor obscure care prejudiciaza comunitatea.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s