Eco si toxic. Rezidentialul si extremele sale.

Publicat pe

Cateva argumente si o sumara analiza prin prisma marketingului materialelor de constructii – super eco, a componentelor toxice active si pasive aflate inauntrul sau imprejurul locuintei noastre, a falselor si realelor motive de ingrijorare, depre atitudini ignorante sau exagerate sau cat de importanta poate fi sau ar trebui sa fie aceasta componenta.

Marketing / publicitate – adevarat sau fals? Iata 2 exemple: termopane care nu mai contin  plumb sau alte materialele compozite cu potential toxic pentru sanatate sunt prezentate ca sanatoase dupa ce aceiasi furnizori le-au oferit clientilor ani de zile gama pe care o „blameaza” acum. Vopseluri lavabile de interior care mai de care mai „eco”, ultimele noutati continand argint in compozitie si care spune-se ofera o decontaminare bacteriologica a casei. Sunt aceste noutati tehnologice atat de revolutionare? Sigur ca exista imbunatatiri, tehnologia si concurenta incearca prin gadget-uri sa atraga o nisa de clienti  insa de departe efectele nu sunt chiar revolutionare si piata regleaza de obicei astfel inovatii, prin adoptarea elementelor care prezinta eficienta economica si progres tehnologic in acelasi timp. Dealtfel, cum ar fi sa le comparam cu produse mai vechi unele chiar traditionale adica vopsele pe baza de sulfat de cupru, huma ce continea clei de oase si multe alte ingrediente folosite pentru vopsit, tencuieli, care erau si inca sunt folosite si au un potential nefast asupra sanatatii.

Componente toxice: Exista materiale suficiente pe internet si chiar liste cu materiale ce trebuiesc evitate. Aldehidele, esteri si alti compusi existenti in lacuri si vopsele inhalate sunt toxice, fie ca sunt pentru lemn (parchet, etc) sau pentru metal si ca acestea pot influenta mult mediul, e adevarat in cantitati tot mai mici multa vreme deupa ce au fost aplicate. Dealtfel clasificarea de compusi organic (semi)volatila (S)VOC este prezenta pe site-ri iar clasificari precum low VOC, VOC free apar pe diverse produse din domeniul constructiilor. Este insa neasteptata atitudinea multora de a incrimina polistirenul folosit ca izolatie termica ca pericol pentru sanatate, mai ales ca este acoperit de tencuiala si vopsea, in conditiile in care toata industria alimentara il foloseste desi se presupune ca exista o latura extrem de periculoasa in aceasta utilizare.

Alte tinte ignorate. Cunoscutele becuri economice in spirala, desi utilizate pe scara larga in diverse locuinte prezinta un real potential periculos si nu se recomanda a se folosi in interioare decat etansate intr-o a doua carcasa adica cea sferica de sticla intrucat in cazul unei defectiuni gazul emanat in interior creaza probleme reale pentru sanatate.

Este inutil sa precizez ca ferme (pasari, vite) unitati de productie alimentara, ateliere sau hale, case de locuit, institutii publice inclusiv scoli au acoperisuri de azbociment, material interzis in Romania inca din 2007  datorita potentialului cancerigen. Am fost surprins si am remarcat placi de azbociment pe acoperisuri inca in stare perfecta fabricata acum 80-90 de ani si chiar am avut un soc sa vad si intr-o statiune montana dintr-o tara vestica un astfel de acoperis.

Azbocimentul nu este singur in aceasta cutie a Pandorei, mai exista tevi de plumb care sunt utilizate, de multe ori fara stiinta proprietarilor, pentru alimentarea cu apa a caselor din reteaua publica dar si la interior.

Toxicitatea activa este poate si mai periculoasa si nu este inglobata in materiale de constructii. Putem ingera in doze mici in fiecare zi iar in timp acestea se pot acumula metale grele, radiatii si alte substante ce nu pot fi eliminate de organism. Emisiile de noxe, generate de diversi agenti industriali aflati la limita emisiilor poluante dar in preajma zonelor rezidentiale, traficul auto intens, radiatii electromagnetice inclusiv cele generate de retelele de inalta tensiune, antene directionale care nu sunt ignorate insa minimizate de agentiile de specialitate sunt exemple ce trebuie sa reprezinte un semn de intrebare cand ne evaluam locul de munca sau pozitionarea locuintei. Este clar, inclusiv apa potabila este supusa unor tratatmente complexe uneori excesive si poate daunatoare pe termen lung (clor si alte componente) si contine in bazinele de colectare tot mai multi nitriti, nitrati.

Reciclabil. Multe componente noi, precum PVC, polistirenul si multe altele sunt toxice pentru mediu in momentul in care ele isi pierd functiile si nu sunt la acest moment reciclabile. Aceasta este o problema asupra carora nu ne gandim, insa copiii nostri vor fi nevoiti sa o faca. Faptul ca aceste materiale au durata de viata pe timp mediu 10-20 ani sau lunga 20-50 ani si sunt acum relativ noi nu ridica probleme, insa astfel de depozite vor putea aparea, precum cele de anvelope uzate, in cativa ani buni de aici incolo.

Amplasament sau groapa de reziduri. Ati vazut cum se incheie un santier in multe sau din pacate in foarte multe situatii, as spune in majoritatea cazurilor?  Toate deseurile, materiale de constructii, rezidurile si resturile de toate felurile sunt adunate intr-o gramada si in cel mai bun caz arse, asta in cazul in care nu sunt ingropate si astupate de un excavator care amenajeaza terenul pentru a deveni un spatiu „eco”, curat si verde cand defapt terenul de sub proprietate este contaminat in mod constant si nedefinit in timp. Este o imagine trista sa-ti imaginezi o casa cu spatiu verde si care sub iarba la doar cativa centimetri adancime incet si sigur se descompun materiale folosite in constructii continand reziduri si materiale toxice.

Alternative? De obicei da, insa solutiile sunt fie extrem de simple, ieftine si la indemana noastra, iar altele, ma refer la produsele „eco” furnizate de retelele de comert specializate apar pe piata noastra nationala dupa ani buni sau deloc datorita lipsei cererii cauzate de educatia sau ignoranta in realizarea unei case cu materiale „sustenabile”- acesta este termenul uzual folosit de articolele de specialitate. Este important totusi sa nu cadem in extreme si sa pastram un balans si un compromis rezonabil insa este la fel de important sa ne definim nevoile.

Recomandarea este de a analiza potentialul unei locuinte si prin prisma calitatii vietii oferite si nu neaparat doar a confortului ci si a curateniei mediului dar si al materialelor utilizate pentru constructia locuintelor.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s