Manchester United, Cluj Arena, management ratat si ingerinte obscure

Publicat pe Actualizat pe

Inca de la inceput politicul si-a bagat prea mult nasul intr-o oala care fierbea in bucataria urbanistilor. Presedintele CJ Cluj (PNL) din acea vreme s-a laudat recent ca a chestionat cetatenii asupra oportunitatii locatiei. Este adevarat insa consultarea era una mai degraba formala care nu avea raspuns alternativ, desi cei in drept -arhitecti, urbanisti si alte persoane cu competente au incercat sa expuna variante alternative si efectele nocive a unui astfel de amplasament precum cel in continuitate. Este dealtfel cunoscut ca la schimbarea administratiei (PDL) a perseverat decisiv in luarea unei astfel de decizii ingloband un turn cu functiuni vagi definite in proiectul noului stadion. Studiul de fezabilitate privitor la turnul lipit de stadion a fost platit cu zeci de mii de euro din banii contribuabililor si a raspuns nevoii politice (desi a fost intocmit de o cunoscuta multinationala!) si a dat unda verde (intr-un context economic nefavorabil) unui proiect asupra caruia orice diletant ar fi exprimat rezerve. Dealtfel s-au organizat si 2 licitatii insa caietele de sarcini au fost achizitionate mai mult din curiozitate.

Toate locatiile alternative ale noii arene propuse au fost desfiintate si supuse oprobiului publicului sub spectrul promisiunii populiste ca echipa fanion va avea un nou stadion. In tot acest timp cealalta echipa moderniza un alt stadion, si realiza formule antreprenoriale subtile in acest scop implicand acele elemente economice care erau in legatura intrinseca cu politicul si chiar administratia. Sansa unei locatii noi, a unei polarizari si dezvoltari economice noi a fost ratata prin continuarea amplasarii noului stadion, viitorul Cluj Arena peste locatia stadionului Ion Moina, privand cetatenii de extinderea Parcului Mare actualul Simion Barnutiu la o dimensiune mai apropiata de nevoile cresterii populatiei de la 70.000+ max. 3000 studenti (populatia la crearea parcului) la peste 300.000 locuitori permanenti +minim 30.000 studenti cu rezidenta (in prezent). Inca o data s-a demonstrat ca vocea vulgului conectata la manipularile politice este superioara ratiunii.

Despre licitatie si constructie numai de bine, nu am sa insist asupra faptului ca nici acum proiectul nu a fost terminat conform tuturor specificatiilor iar cheltuielile suplimentare s-au incadrat probabil conform legilor scrise si nescrise in acea marja tolerabila de +30% ajungandu-se la peste 40 milioane euro, spre bucuria unora. Proiectul este reusit, dar acesta este meritul arhitectilor si de ce nu si al constructorilor, insa raman la ideea ca obiectivul merita o amplasare care ar fi putut crea beneficii mai mari orasului sub aspectul fluidizarii traficului, a dezvoltarii unor noi zone prin polarizare economica verticala si orizontala evitindu-se fenomenul de ingramadire care se poarta de primii edili ai orasului din ultimii 20 ani, cunoscuti ca scriitori, ingineri agronomi, juristi sau medici veterinari, dar mai cunoscuti ca exponenti ai diferitelor partide. Colac peste pupaza in vesnica disputa (chiar partinica din cadrul PDL) intre Primarie si CJ, cea dintai si-a „plantat” mult contestata sala polivalenta in aceiasi locatie, lucrarile -la acest al 2 -lea megavolum ireal intr-un spatiu care nu il suporta- fiind stopate de proceduri juridice si administrative care au la baza megatraznaile fostului primar care si-a incheiat mandatul in urma unei actiuni DNA.

Sarind peste aspectul ca multi arhitecti urbanisti ar considera aceasta zona ca una mai degraba mutilata – prin prisma continuitiatii, fluidizarii, utilitatii si volumetriei zonei (nu si sub aspectul arhitecturii stadionului sau eventual al salii polivalente), evenimentele care au urmat inaugurarii stadionului s-au perindat intr-o spirala accelerata in ultimele luni.

Opinia publica a inghitit toate dulcegariile populiste si electorale servite de politicieni si finalizate prin inaugurarea acestui stadion la care printre altele lipsesc pe caile de acces rampele pentru circulatia carucioarelor, bicicletelor (latura nordica), balustrade de sigurante la tribunele superioare, locurile de parcare si iar iluminatul aleilor publice din proximitatea constructiei nu se mai face – din motive de economie. Clasificarea de stadion Elite  pentru competitii majore precum Liga campionilor nu a putut fi obtinuta, aceasta fiind disponibila doar in momentul in care se organizeaza o competitie internationala oficiala si nu meciuri amicale internationale sau de liga IV asa cum s-au mai desfasurat. In plus criteriile de acordare se completeaza continuu de la an la an motiv pentru care accesele, sistemele de supraveghere si iluminatul au beneficiat de investitii suplimentare tocmai pentru ca aceasta omologare sa fie obtinuta. Omologarea se face in baza unor evaluari UEFA care tine cont de un regulament explicit si care printre altele face referiri si specificatii privitoare la conditiile de siguranta/securitate de afluire/defluirea a publicului, locuri de parcare, fluiditate a traficului extrem de greu de indeplinit acum pe actualul amplasament.

Dupa inaugurare, au fost ezitari pentru receptia si punerea in functiune (PIF) si a urmat o perioada de dilentantism al administrarii, in care evenimentele principale au fost cursurile festive ale diverselor universitati, un concert – Roxette, cateva meciuri din liga I si IV (judeteana) si cam atat.  Lipsa PIF este la baza incercarii de evitare a impozitarii cladirii si societatea care il administreaza nu va fi astfel in mod cert proprietarul constructiei cautandu-se solutii de evitare a acestui tip de taxare, ceea ce ridica semne de intrebare in planul eticii si evaziunii financiare. Dupa schimbarea administratiei CJ datorata alegerilor locale, al miscarilor „artistice” si cu iz de scandal dambovitean date de administratorii echipei „fanion”, lucrurile s-au precipitat intr-un zgomot isteric in care cei care au initiat constructia stadionului in acel loc reclamau proasta amplasare si lipsa parcarilor, cei care s-au laudat cu asigurarea fondurilor pentru realizarea acestuia criticau aspectele suprafinantarii. Au mai intervenit si alti actori care au invocat fie „lipsa de implicare” a forurilor ca si cauza principala pentru declinul echipei fanion cat si solicitarea de egalitate fata de cealalta echipa a orasului pentru a-si crea un stadion la fel de „Elite” in conditiile in care nici acel stadion nu are sanse de omologare.

Toate acestea elemente arata precum o piesa de teatru ce are elemente de tragicomedie greaca, bufa sau teatru al absurdului cu actori grotesti insa sublimi prin prestatie. Desi un meci precum cel din Liga Campionilor din acest an cu Manchester United (echipa cu 70.000.000 sustinatori pe glob !!!)  ar avea parte de un stadion arhiplin- cu mai mult cu 15.000 de spectatori decat stadionul Dr. Radulescu, o sansa de a incerca omologarea in categoria Elite dar si reprezentand un eveniment cel putin la fel de „glorios” precum amicalul Barcelonei de la Bucuresti, nici o parte nu doreste sa il organizeze pe Cluj Arena. Se va rata astfel un eveniment unic de imagine pentru oras in contextul in care Clujul doreste sa arate ca si un oras candidat la titlul de capitala culturala europeana, in conditiile in care o asemenea oportunitate promovare ar mai putea aparea poate peste cativa ani, in cel mai bun caz. Mai mult, la acest moment de Cluj Arena se dezic inclusiv oficialitatile, ce sa mai vorbim de ceilalti actori implicati. Ramane ca acest „bibelou” de 43 milioane de euro sa-si pastreze aura de stadion provincial pastrat intr-o vitrina prafuita pana la anul cand cursurile festive vor reveni in forta.

Sfarsit! Dsitributia a fost urmatoarea: Consiliul Judetean, Primaria, patronatul U, CFR.  Regia, scenariul, montajul si sunetul au fost asigurate de ……

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s