perspective imobiliare estivale

Publicat pe Actualizat pe

Evolutia externa si mai nou cea interna este reclamata de piata imobiliara ca fiind nefavorabila. Politica BNR de a ieftini dobanda de referinta, in concordanta cu evolutia EURIBOR, care a avut ca scop principal ajutarea Marilor Operatorilor Financiari (mofi=banci) sa imprumute statul si investitiile din economie la rate mai avantajoase s-a transformat intr-o turbulenta majora corelata de evolutiile existente in planul politic si a dus la o evolutie valutara extrem de … „indecenta” pentru piata imobiliara.

Deci daca banii nu au mai ajuns in finantare ei au fost speculati de catre mof-ii autohtoni pentru transferuri in zone mai atractive fie ca locatie fie ca eficienta. Astfel nu numai ca decizia BNR a creat o situatie neprevazuta, care corelata cu evenimentele internationale (ex: finantarea bancilor  iberice)  situatia tensionata privitoare la Grecia si alte framantari comunitare  fac ca banii sa nu ajunga in conditiile cele mai bune pe piata imobiliara atat in sectorul investitional cat si in cel al tranzactiilor.

Asupra politicilor din acest sector, in afara investitiilor de infrastructura – ma refer la proiectele mari, nu mai exista initiative intrucat managementul la nivelul decizional – orase, judete si executiv este blocat fie de alegerile si regruparile administrative fie de tintele si obiectivele actuale pe termen scurt ale executivului.  In pericol sunt astfel programul de subzistenta a pietei imobiliare rezidentiale Prima Casa ver. 4.0 sa se incheie degraba si sa nu exista un upgrade de nivel 4.1.

Pe de alta parte schimbarile si evenimentele politice de anul acesta pot anunta modificari de politici economice dupa alegerile generale, astfel ca exista o retinere s-au mai bine zis o temporizare a investitiilor, in lipsa unor mesaje clare transmise de factorii ce au influenta. Cu toate acestea raman si vor continua investitiile imobiliare care deservesc zona serviciilor (spatii de birouri, investitii in sectorul medical privat) .

Piata imobiliara rezidentiala atat de importanta pentru ca aici isi desfasoara majoritatea (consultantilor, brokerilor, agentilor, freelancerilor) chiar si in lipsa finantarilor sau a tranzactiilor nu se va modifica semnificativ (decat in ipotetice schimbari ce tin de natura finantarilor). Criza pentru antrepenorii imobiliari din 2007-2008 a trecut (acestia avand timp sa rezolve in cei cativa ani problemele de finantare), noile investitii avand in calcul cererea si riscurile actuale. Astfel orisicat s-ar burzului profetii imobiliari piata este stabilizata si evolutii mai mari de 5-10% nu vor exista pe parcursul unui an doar in doua situatii (oricum evolutia curenta a euro ne tine departe de estimari stricte). Una tine de sezonalitatea pietei imobiliare care in fiecare primavara si toamna se activeaza tranzactiile (precum moda este prezentata in mari orase precum NY, Londra, Paris, Milano) . A doua varianta este instabilitatea economica care la noi poate fi generata de mediul politic sau social sau influente importante ale evolutiei internationale sau europene, varianta pe care nici nu doresc sa o iau in calcul.

Revigorarea pietei imobiliare este departe si tine in special de un mediu stabil, in special economic, linistit fara valuri si sincope in sectorul financiar care este practic motorul dezvoltarii imobiliare.

Semnale interesante vin sectorul investitional ce tin de terenurile agricole, in sensul in care terenurile sunt altfel pretuite iar comasarile si realizarea formalitatilor de publicitate imobiliara cresc valorile de tranzactionare, semn ca agricultura devine un sector investitional interesant.

La nivelul oraselor se constata ca urbanismul si coruptia din acest sector este determinant pentru stabilirea preturilor in piata, datorita faptului ca un urbanism corect si cu putine influente in coruptie creaza premizele aprecierii la valoarea reale a unei investitii, evitandu-se astfel speculatiile imobiliare. Preturile in afara normalului pentru terenurile construibile tradeaza atitudinea urbanistica si uneori coruptia edililor. (Bucurestiul reprezinta si el o imagine particulara in conditiile in care nu exista o autoritate urbanistica reala influentele asupra legislatiei de profil urbanistic fiind exercitate din toate directiile.)

Ca si concluzie, in aceasta vara nimic nou sub soare. Evolutiile, in concordanta cu cele meteo, pot prevesti furtuni scurte, in rest vreme cu soare si acalmie in domeniul imobiliar pana vom avea din noi ploi care vor da startul la rod.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s