petrolul, aurul si garsonierele

Publicat pe Actualizat pe

Fara nici o legatura intre filmul lui Dan Pita din 1979 subiectul din acest articol arata ce legatura ar putea exista intre modul de administrare al resurselor si apartamente – acea nisa din piata imobiliara care este cea mai mediatizata si sa zicem tranzactionata.

Cu o scurta paranteza, este de precizat ca sectorul imobiliar este mult mai diversificat si prea putin analizat, iar in ultimul timp se constata ca tranzactiile din sectoarele nerezidentiale au cunoscut o pondere semnificativa, existand o relatie directa intre evolutia economiei si asa zisele cenusarese ale imobiliarelor: sectorul industrial, piata de birouri si spatii comerciale si nu pe ultimul loc terenuri compacte si comasate cu fonduri agricole si silvice dar si cu alte destinatii. Este adevarat ca pentru aceste imobile exista o piata speciala acaparata de societati corporatiste de intermediere din real estate, care fara prea mult zgomot realizeaza profituri bune, in dauna micilor armate de agenti imobiliari care inrosesc cablurile lifturilor din blocuri. Dar aceasta este o alta discutie.

Ce legatura este insa sectorul rezidential si redeventele din petrol si gaze? (vezi transparenta afacerilor cu OMV, STERLING, CHEVRON-gaze de sist) , vanzarea de „succes” a unei societati falimentare – o pseudogaura neagra a economiei care doar intamplator detine controlul exploatarii resurselor de cupru care au o valoare cel putin inzecita, sau proiectata initiativa de a da motilor de lucru in sectorul minier prin realizarea unui mediu ostil permanent turismului in acea zona in schimbul obtinerii a 4% cu putin noroc 8% din aurul extras. Fara a intra in detalii destul de mediatizate, care au iz politic, de lobby (la noi parte din aceasta activitatea se manifesta si are conotatii penale), sau implicatii inclusiv la nivel diplomatic si poate chiar al diverselor servicii, se constata ca Statul Roman este un gestionar emblematic, prin politica de (con)cesionare si redevente ale resurselor, iar instrainarea acestora nu are in vedere decat situatia economica si politica la nivel conjunctural  (an electoral, varf de plati pentru imprumuturile externe, angajamente catre UE si marii jucatori, executate pripit si alte elemente necunoscute sau uitate de publicul larg).

In acest context un cash flow provenit din redevente corecte ale acestor (re)surse care ar garanta fonduri importante si constante statului si care ar putea fi folosite printr-o administrare performanta (interesant si de citit articolul despre statul companie Qatar pe contributors.ro). Acest cash flow ar putea fi utilizat fie in cresterea economiei prin investitii sau pentru acoperirea unor deficite si de ce nu chiar obtinerea de plusuri si a da incredere in sistemul investitional, financiar, dealtfel vaduvit de lichiditati si conditii de finantare. Modul de gestionare si atitudinea celor ce raspund si administreaza acest sector,  se intinde in mod voit pe mai multe legislaturi si legislatii si nu face decat sa disipeze responsabilitatea unor decizii luate, desi modul de actiune este unitar, ceea ce pune multe semne de intrebare, privind existenta unor constrangeri.

Statul se plange in mod constant de lipsa finantarilor, BNR face toate demersurile pentru imbunatatirea mediului financiar, insa „bancilor mama” (responsabile de relaxarea creditarii) sunt suspicioase si din cauza unei atitudini ce vizeaza administrarea resurselor pe care le vindem prea ieftin, prea usor si de multe ori la „ciudati” (Bayfront un ilustru intermediar). Mediul financiar este esential pentru investitorii in imobiliare, iar relatia intre banci si creditori este extrem de precara, situatie denuntata in prezent de ambele parti. In baza acestui climat, al conditiilor financiare actuale piata imobiliara de tranzactionare rezidentiala este departe de a marca o revenire.

Semnalele perturbatoare care indica „resuscitari” a acestei piete de apartamente sunt in acest moment interpretari „fuzibile”, care ignora ciclicitatea sezoniera si suprapunerea tendintei generale. Este pe de alta parte adevarat ca sacul imobiliar s-a micsorat, din fundul acestuia se vede in acest moment si gura sacului adica tradus in alti termeni este ca marja preturile din piata s-a comprimat, aflandu-ne in apropierea punctului de extrem (minim), iar revenirea pe un trend crescator va avea o cu totul alta panta decat cea care s-a manifestat in anii 2006-2008. Daca privesc in spate, exista multe articole, care anuntau succesiv in primavara anului 2010 si 2011 revenirea pe un trend crescator a acestui sector. Consider  ca singurele cresteri certe imobiliare se vor manifesta in zonele in care investitiile de infrastructura, eventual investitii straine vor fi consistente – exemplu: traseele autostrazilor care vor genera venituri atat din exproprieri dar si prin investitiile si logistica implicata. Dealtfel nu este de neglijat si scaderea fondurile in valuta provenite din forta de munca din afara tarii mai ales ca Italia si Spania se afla intr-o situatie in care reducerea deficitelor va implica tendinte pe termen lung.

Factorii care influenteaza piata imobiliara a apartamentelor trebuie privita atat prin analiza factorilor imobiliar si nonimobiliari, prin contextul economic european international prin politicile interne, prin analiza pietei financiare la nivel macro si micro si nicidecum din semnalele date de analistii care urmaresc decat exclusiv evolutia valorii pe mp a unor garsoniere. Revenirea la o piata imobiliara mai relaxata si dinamica este influentata si de modul in care gestionarea resurselor care ar trebui privita ca o afacere competitiva pe termen lung si nu ca o taraba dintr-un balci uitat intr-un colt prafuit al Europei.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s