UNE(V)AR si/sau unificarea centurilor: ANEVAR, CECCAR, CETR …

Publicat pe Actualizat pe

Sambata, 19 noiembrie 2011 are loc Conferinta, (mai bine zis Adunarea Generala de constituire a Uniunii Nationale a Evaluatorilor), prin care evaluatorii din mai multe organizatii profesionale se constituie intr-o singura si unica organizatie: UNE(V)AR, organizatie creata prin OG24/30.08.2011. Structura organizatorica, organizarea, regulamentele, obligatiile si responsabilitatea crearii noii organizatii sunt construite in jurul ANEVAR. Ce face ordonanta guvernului si de ce a fost necesara? Nu pot decat sa urmez un rationament care poate fi sau nu lamuritor.

Desi nou introdusa in nomenclatorul Ministerului Muncii, meseria de evaluator este practicata  de membrii ce apartin(eau) diverselor organizatii in special ANEVAR, CECCAR, Corpul Expertilor Tehnici (CETR).

Prin ce difera cele 3 organizatii? Fiecare dintre ele foloseste metodologii sau baze de calcul oarecum diferite in abordarea valorii.

ANEVAR.  Valorile stabilite de evaluatorii ANEVAR cuprind o arie mare de domenii, incepand cu domeniul financiar, garantii, raportari financiare, lichidari, licitatii, vanzari, investitii si alte tipuri de valori utilizate in piata libera. Standardele adoptate de ANEVAR au viziunea cuprinzatoare si generalista, se bazeaza pe standardele IVSC se armonizeaza si se completeaza cu cele RISC sau TEGOVA si reprezinta baza evaluarii in majoritatea institutiilor, corporatiilor din lume recunoscand si creand legaturi cu standardele de contabilitate si audit IFRS, IAS .

CECCAR este corpul contabililor  autorizati organizati in baza ordonantei 65/19.08.1994 care reglementeaza activitatea acestora dar si dreptul de a instrui evaluatori proprii in baza Standardelor Internationale de Evaluare in speta cele IFRS (referitoare la contabilitate si audit) conform art 6 c si art. 20.e. Evaluarile de patrimoniu si intreprinderi ale acestora se refera in special din punctul de vedere al contabilitatii si a modului in care bunurile se reflecta in patrimoniul intrerpinderilor, ceea ce reprezinta o necesitate dar uneori si aspecte uneori ce tin de  birocratie si mai putin de realitatea si variatiile reale ale pietei.

CETR. Despre Corpul Expertilor Tehnici, numai de bine, este format in special din experti judiciari in diverse domenii (acreditati de Ministerul Justitiei pe langa instantele de udecata uzual cu formatie tehnica de specialitate) care pentru evaluarea bunurilor folosesc metode, cataloage  tip deviz sau metode specifice de argumentare (parametrizabile), actualizari ale valorilor prin metode si rationamente mai degraba empirice si care in multe cazuri statisfac nevoile instantelor de atribuire a valorii dar nu si a partilor, realitatile valorilor din piata fiind diferite. Exemplu este deacum celebra metoda a bonitarii, care parametrizeaza prin indici un fond urbanistic decat echilibrul real dintre cerere si oferta. Evaluatorii atestati judiciar care mai folosesc aceste metode sunt captivi in expresii precum valoare de circulatie, cuvant care ignora sau minimalizeaza conceptul de valoare de piata. In fapt aceasta valoare de circulatie este o reminiscinta a cursurilor de drept care erau influentate mai de graba de ideologia si limbajul de orientare marxista (vezi si DEX).

Scopul ordonatei 24/31.08.2011 de reglementare a statului de evaluator, intareste pozitia noului UNE(V)AR ca succesor si unic administrator al evaluatorilor. In consecinta evaluatorii CECCAR, evaluatorii judiciar din CETR au posibilitatea de a fi primiti in aceasta tagma sub asupiciile, regulile  stabilite si organizarea ANEVAR, acest lucru trebuind sa insemne ca evaluarile de acum incolo vor avea aceleasi abordari, concepte iar raportul de evaluare ca produs finit va fi asumat ca metode, organizare si prezentare a informatiilor intr-o forma controlata de standardele adoptate si nu de un amalgam de tipuri de rapoarte de evaluare.

Acest lucru inseamna ca CECCAR ar putea avea o mica problema de compatibilitate juridica, mai precis cu articolele precizate mai sus ce se refera la pregatirea evaluatorilor sub auspicii proprii. In schimb evaluatorii judiciari nu vor mai putea folosi decat metodele agreate de noua structura care va fi afiliata la organizatiile si standardele internationale si astfel va dispare cel putin ideatic ideea de valoare de circulatie, care dealtfel este precizata in Codul Fiscal si in alte zeci de acte normative, sentinte sau dispozitii judecatoresti, si sub a carei definitie se ascundeau multe giumbuslucuri.

Conferinta in adunarea de sambata nu va aduce nimic imprevizibil. Alegerea noii structuri va genera frictiuni in mai multe planuri, in special pentru noii veniti care vor dori sa se aseze la o masa care va contine o felie de tort al carui gust inca nu il cunosc, dar il doresc, vor exista de asemenea deplasari ale centrelor de infuenta dinspre sau inspre „provincie” care detine corpuri de evaluatori recunoscuti ca valoare si reputatie. Avand in vedere ca structurile, regulamentele sunt in mare parte preluate de la structura ANEVAR , nu vor exista diferende decat cele specifice sau mai bine zis de imagine care sunt specifice unui astfel de eveniment.

Culisele aparitiei acestei legi de organizare apare din experienta avuta de autoritati, care a constatat ca in unele cazuri pentru expropriere, despagubiri sau la transferul proprietatilor au existat abuzuri in modul in care evaluarile au fost realizate, in favoarea unora, defavoarea altora, inclusiv statul fiind masiv prejudiciat. Aceasta s-a datorat faptului ca in diverse lucrari de evaluare s-a folosit veriga slaba a legislatiei, exprimarea echivoca, dar si existenta a mai multe structuri de evaluare cu reprezentare legala dar cu abordari diferite in stabilirea valorii.  Acum se asteapta reglementarea acestei situatii, astfel incat toti evaluatorii vor fi responsabili in fata aceleiasi autoritati si nu vor mai putea invoca folosirea unor metode obscure sau preferentiale. Cred ca nu este suficient si ar trebui realizati pasi importanti si in directia in care evaluatorii sa fie protejati in mod real in fata imixtiunilor de influentare a valorilor, asa cum se intampla si in societatile civilizate, si sper ca aceasta  noua organizatie sa reprezinta interesele evaluatorilor si sa ii sustina in acelasi mod cum ea este sustinuta de catre acestia.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s