investii, amplasamente si ambitii personale

Publicat pe Actualizat pe

Subiectul este inspirat de modul in care investitori sau oameni politici pun degetul adeseori haotic pe harta si decid care este cea mai oportuna locatie pentru proiecte majore de investitii. Aceste decizii sunt ulterior, justificate si acoperite legal, de studii de fezabilitate care se dovedesc in final indoielnice, unele realizate de prestigioase institutii de profil, pe bani multi, iar legea locala a urbanismului este modificata in mod incorect prin trocuri / compensatii pentru a da satisfactie investitorului.

Revenind la partea teoretica, am sa fac precizari asupra termenilor si elementelor ce intervin in stabilirea optima a unor locatii si amplasamente pentru  investitiile de calibru. In primul rand situatia juridica si normele urbanistice sunt primele elemente care trebuie studiate si analizate. Dimensiunea, caracteristicile fizice ale terenului si vecinatatile sunt de asemenea deteminante pentru a alege o solutie cu functionalitate optima. Studiul de piata, cu informatii exhaustive, inclusiv demografice, intelegerea contextului  economic, local si general pot sustine partea de calcule care se poate concretiza intr-un plan de afaceri si/sau intr-o analiza a celei mai bune utilizari, dar care obligatoriu sa tina cont de toate elementele expuse mai sus. In afara oportunitatii investitiei propuse este nevoie de estimarea impactului asupra mediului si evident a comunitatii. Spre exemplu, in analiza caracteristicilor fizice ale terenului trebuie detaliate si analizate influentele si solutiile pentru terenul excedentar sau cel in surplus, costurile si necesitatea unor comasari alte influente specifice,  costurile pentru realizarea si predarea amplasamentului catre constructor . Un proiect de amploarea se bazeaza pe relatiile interdisciplinare intre juristi, topografi, cadastristi,  evaluatori, urbanisti / arhitecti, economisti, sociologi, experti de mediu, ai ISU si alte categorii de  specialisti implicati in serviciile si structura edilitara. In functie de tipul proiectului si caracteristicile acestuia, punctul de vedere al unor astfel de specialisti este mai important sau determinant si poate schimba fundamental multi parametri.

Trecand in revista complexitatea aspectelor care privesc oportunitatea identificarii locatiilor optime in realizarea investitiilor de anvergura, constat o diferenta majora intre teorie si practica curenta. In plan national, investitiile majore care necesita si corelare, se desfasoara haotic, pe masura ce se obtin finantarile, fara logica si in baza unor circumstante care nu implica strategia si managementul proiectelor si resurselor. Spre exemplu in infrastructura: reabilitarea tronsoanelor de cale ferata, realizarea diverselor tronsoane de autostrada, realizarea centurilor ocolitoare se face fara a tine cont de impactul si legaturile unora asupra celorlalte, a impactului economic asupra zonei/zonelor  si tin cont doar de prioritati unor birocrati care gestioneaza dosarele de finantare. Evit sa imprim o tenta politica, pentru ca nu acesta este scopul acestui articol. Am sa spun doar ca, astfel de decizii se iau in lipsa competentelor, in mod oportunist si prin ignorarea specialistilor.

Ca sa ies din sfera teoriei am sa exemplific cu 3 investitii si amplasamente care prezinta astfel de probleme.

Amplasarea noului stadion din Cluj  (Cluj Arena sau cum se va chema ) si a noii sali Polivalente (acum in constructie), a reprezentat o competitie intre 2 personaje cu functii de decizie in guvernarea comunitatii,  insa fiecare si-a plantat „odrasla” in baza unor ambitii, creand frictiuni majore intr-un grup considerat a fi solidar.  Orice arhitect urbanist ar spune ca pentru amplasarea unui stadion nou, locatia este determinanta,  in afara proiectului urban al constructiei, aceasta trebuie sa beneficieze de elemente esentiale de infrastructura, care din pacate nu sunt indeplinite in aceasta locatie, care a beneficiat de o investitie de peste 35.000.000 euro. Dupa ce se va finaliza si constructia salii Polivalente in imediata proximitate, stadionul clasificat acum in categoria „elite” ar putea fi suferi o retrogradare in baza criteriilor care exista sau mai apar de la forul de clasificare, tocmai datorita cerintelor privitoare usurinta/dificultatea cu care se face accesul inspre/dinspre  arena dar si a modului in care siguranta/securitatea zonei sau participantilor este asigurata. Cu o arhitectura exterioara moderna, interiorul pare sa corespunda sa tina cont de elemente importante precum microclimat, luminozitate, functionalitate (pentru care proiectantul si constructorul trebuie felicitati).  Amplasamentul, culoarele de transport, alte elemente ce tin de integrarea in zona, va genera situatii inconfortabile  si in sensul in care participantii la evenimente vor suferi de sindromul lemmings. Sper sa gresesc, dar orasul va suferi disfunctii la evenimentele importante organizate cu peste 20.000 participanti) iar functionarea simultana a evenimentelor, la sala Polivalente si stadion ar crea un haos (35.000 persoane). Aceasta supraedificare a unui spatiu urban dominat de zona rezidentiala si de agrement nu este terminata in acceptiunea ambitiosilor oameni politici de la varful comunitatii care mai planuiesc realizarea unui turn langa/lipit de stadion a carui studiu de fezabilitate il consider incorect si reprezinta doar un act executat la comanda pentru justificari ulterioare. Dealtfel nici oficialitatile nu i-au inteles si explicat pe deplin utilitatea, dorind sa pastreze cateva etaje pentru uzul administrativ, restul oferindu-l spre concesiune (hotel, birouri, etc), iar constructia ar fi doar o patalama in portofoliul personal. Desi din punct de vedere urbanistic locatia este total inadecvata (precizand spre exemplu ca locurile de parcare sunt inexistente sau infime fata de necesitati), administratia „responsabila”, „impaunata” de astfel de realizari, a organizat cateva licitatii care a interesat speculatori si oportunisti imobiliari si care insa nu au gasit finantare pentru o astfel de strutocamila (stadion cu turn).

O alta investitie, foarte necesara, deja intarziata, dar ciudata ca amplasare o reprezinta Spitalul Regional de Urgenta. Locatia, o unitate militara in curs de relocare/ dezafectare este corepunzatoare prin dimensiuni si infrastructura interna de care dispune . Problema principala este faptul ca se afla intre partea rezidentiala a comunei Floresti si Cluj, unde se mai gasesc cateva, sa le zicem big boxuri, Metro, Practiker si mallul Polus Center. Accesul prevazut de PUG urile celor 2 localitati sunt insignifiante si strangulate de ani de zile iar un blocaj auto in aceasta zona de 2 maxim 4 benzi, probabila si frecventa accidentelor si a traficului ar face ca aceasta suprastructura sanitara dintr-o unitate de urgenta, una in care pacientii ar ajunge deloc sau prea tarziu. Nici nu pot sa imi inchipui ce s-ar intampla in cazul unor situatii extreme pe care ISU Cluj le are in scenariile sale. Lipsa rutelor de acces alternative, a proiectelor de

infrastructura care sa conecteze unitatea prin diferite cai alternative reprezinta premisa unei investitii ratate. In locatia respectiva timpul de acces al populatiei din cartiere zone si orase aflate la estul localitatii (lunca Somesului  Mic din directia Gherla Dej e mai populata decat cea din directia Huedin) ar intarzia aproximativ cu  30 de minute accesul la serviciul de urgenta, esential in situatii critice. Doar Turda Campia Turzii si directia Alba si Salaj ar avea acces pe autostrada.  In aceasta situatie nu amplasamentul este cel deplans ci lipsa viziunii privitor la accesul rapid, egal si corect al populatiei la serviciul sanitar de urgenta. Cu toate ca exista opinii care atrag atentia asupra acestor aspecte, vointa politica are ochelari de cal si este determinanta.

Centura Valcele Apahida care a supersupradepasit costurile si timpul de executie din cauza unui sector de teren mlastinos, care in urma unor studii geo imprecise a avut un traseu nepotrivit. Gurile rele / bune precizeaza ca din cele 3 variante de traseu propuse a fost ales prin prisma intereselor imobiliare ale unui grup de investitori si prin directa influenta politica si care a dus ca acest proiect sa se impotmoleasca la propriu in mlastinile si sarariile politicii locale. Costurile si solutiile tehnice pentru finalizarea centurii sunt de neinteles pentru contribuabil.

Exemplele pot continua, insa apropierea de un an electoral nu ar face decat sa se inteleaga ca mesajul meu este unul de partizanat, ceea ce este fals, importante fiind concluziile care se pot trage din cele prezentate mai sus.

Reclame

Un gând despre „investii, amplasamente si ambitii personale

    Mircea a spus:
    05/10/2011 la 12:16

    Aceste randuri , corect argumentate, ar trebui sa apara in ziare sau sa fie dezbatute pe posturile tv locale; acestea insa prefera sa se inghiesuie la festivitatile de deschidere si sa aplaude ca focile de entertainment orice realizare a conducatorilor (de parca maretele realizari ar fi facute din banii lor nu din cei publici si se identifica cu ele de parca le fac in timpul lor liber nu conform fisei postului pentru care sunt platiti, tot din bani publici).

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s