arii protejate !? de cine? de ce? cum?

Publicat pe Actualizat pe

Cred ca intrebarile din titlu pot creiona firul prezentei incursiuni intr-o zona a protectiei mediului subiect sensibil si de actualitate pentru marea parte a Europei. Solicitat pentru o opinie asupra valorii proprietatilor care fac parte din situri protejate de interes comunitar Natura 2000, am incercat sa aprofundez o abordare realista si sa ma edific asupra  cadrului legal, al responsabililor pentru gestionarea acestor zone care reprezinta arii protejate din punct de vedere al habitatelor si a speciilor care le populeaza.

OUG 57/2007 cu modificarile controversate din legea 49/2011, de Ordinele Ministerului Mediului si Padurilor 19/2010 si 135/2010 sunt elementele care regelementeaza ariile protejate. Astfel se definesc ariile protejate se clasifica dupa importanta, stabilindu-se activitatile permise, se inventariaza speciile si siturile protejate si se reglementeaza mecanismele de functionare a protectiei pentru aceste zone prin planuri de management si alte mecanisme. Predarea in administrare este eterogena (SC, regii, ONG) si se stabileste prin concursuri de dosare in baza unor punctaje sub „patronajul” Ministerului. Activitatea de coordonare si autorizarile se acorda si prin Agentiile de mediu teritoriale. Legea este stufoasa, interpretabila mai ales in varianta upgradata 2011 (care este evident un pas mare inapoi fata de varianta OUG 57/2007) si permite interpretari echivoce asa dupa cum doreste si initiatorul legii.

Ceea ce ma interesa in mod deosebit este cum proprietatile private sunt afectate prin includerea acestora in situri cu arii protejate de OUG 57. Ce am aflat m-a contrariat pentru ca in interiorul acestor arii protejate se permit orice fel de dezvoltari (economice, rezidentiale) in conditiile in care fauna, flora si siturile descrise de lege nu sunt afectate direct sau indirect. Aceasta modificare se poate face in baza unui banal Raport de mediu intocmit de catre firme/persoane acreditate. Citind astfel de rapoarte am ramas surprins de documentatia sablonata si superficiala impanzita de formulari tipizate („Proiectul de fata nu va afecta aceasta specie in mod direct său indirect prin afectarea habitatelor specifice, ….)”. Astfel, in baza unor astfel de Rapoarte de mediu in concordanta cu articolul 28 OUG 57 un teren dintr-o arie protejata primeste avizul de mediu si poate transforma o padure sau pasune in gazda a  2 case de vacanta, a unui complex rezidential de blocuri pe o suprafata de 40 de ha !!! (aflat in posesia unuia din cele 12 „holding”-uri care au acelasi actionariat intr-un paradis fiscal european) sau  poate deveni gazda unui stadion, hotel si baza de antrenament cu concursul si pe cheltuiala autoritatilor. Toate acestea s-au intamplat incepand cu 2010 intr-un sit natura 2000 denumit mai altfel si Făgetul Clujului – Valea Morii in totala ilegalitate fata de legea care o guverna in acel moment, ceea ce pune, cel putin din punctul meu de vedere, Agentia de Mediu intr-o situatie ingrata.

Ca sa corecteze aceste ilegalitati si probabil multe altele a aparut Legea 49/2011 se abroga, completeaza si se fac adaugiri, estompand caracterul initial al OUG. Spre exemplu in art 22 adauga la activitatile permise fata de OUG 57/2007, punctul  i nou introdus prevede „activitati de constructii/investitii, cu avizul administratorilor ariilor naturale protejate pentru fiecare obiectiv, conforme planurilor de urbanism legal aprobate.” Astfel santierele si investitiile de orice fel care nu afecteaza habitatele sunt permise in zone protejate fara retinere (raportul de mediu nu este un impediment asa cum s-a si vazut) si astfel se legalizeaza o situatie cel putin bizara.

Zonele definite in lege sunt zonele de dezvoltare durabila, zonele tampon, zonele cu protectie integrala si zonele cu protectie stricta. Restrictii suplimentare si graduale apar in zonele tampon, zonele cu protectie integrala si zonele cu protectie stricta, si astfel drepturile de folosinta sunt prejudiciate progresiv, iar in acest caz valoarea proprietatilor din interiorul acestor situri suporta deprecieri semnificative si progresive, care insa trebuie analizate individual.

Insa in ceea ce priveste terenurile aflate in aria protejata dintr-o zona de dezvoltare durabila, valoarea acestora este aceiasi cu un alt teren dintr-o zona similara dar neprotejata. Este evident o ironie, care se bazeaza pe o legislatie extrem de permisiva, care da puteri discretionare,  si care din pacate arata inca o data cum autoritatile gandesc viitorul si modul in care natura este protejata.

Deci, valoarea proprietatilor din ariile protejate este data de capacitatea de folosinta/utilizare a acestora. Este imposibila pronuntarea unei opinii generale iar estimarea valorii unei proprietati se poate face in mod corect doar dupa realizarea unui raport de mediu care sa arate daca habitatele si speciile protejate din sit analizat sunt sau pot fi afectate de folosinta proprietatii evaluate.

In conditiile in care legea protectiei ariilor protejate instituie un sistem continuu discretionar si derogator, este clar ca nu se pot stabili principii clare si uniforme care sa statueze ceea ce legea ar trebui sa faca: un tratament mod uniform, stabilind principiile si valorile care sa guverneze si sa protejeze aceste zone.

Update 2013: in urma unei documentari privitoare la siturile natura 2000 am constatat netransparenta totala de pe site-ul ministerului mediului de a afisa si harti cu siturile si rezervatiile din tara. In urma unor investigatii suplimentare CE are o harta care include si Romania si care poate fi consultata la

http://natura2000.eea.europa.eu/#

Reclame

Un gând despre „arii protejate !? de cine? de ce? cum?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s