prima casa 2011 sau detubarea „pietei ipotecare”

Publicat pe Actualizat pe

Masura guvernului prin care extinde si redefineste programul „prima casa” este o incercare de a relansa „piata ipotecara” pentru ca este clar ca termenul este mai potrivit decat cel de piata imobiliara.

Ce face guvernul? In conditiile in care mult anuntata iesire din recesiune, previzionata de agentii de rating, chiar de membrii boardului FMI, confirmata de datele statistice privitoare la exporturi (si mai putin la consum), evolutia cursului de schimb (care nu reprezinta un vot de incredere in economie, ci mai degraba o miscare speculativa ale fondurilor de investitii care vad in leu un trading partner convenabil), guvernul considera ca este un moment favorabil pentru schimbarea tratamentului unui pacient care era pana nu demult intubat si subzista prin programul prima casa.

Piata imobiliara abandonata de finantare, (dupa criza financiara inceputa in vara 2008, urmata de criza economica care ne va bantui si dupa iesirea din recesiune), este la un moment de raspantie si acest moment a fost corect intuit de analistii care au propus aceasta noua schimbare de atitudine a politicilor executivului. Raspunsul organismelor responsabile de recapitalizarea pietei imobiliare este impredictibil si il vom avea cel mai devreme in urmatoarele 60 de zile.

Prima casa a reprezentat pentru banci un balon de oxigen pentru obtinerea unor profituri rezonabile fara insa a avea responsabilitatea portofoliului de risc  care dealtfel in urma crizei imobiliare a suferit congestii semnificative.

S-a pastrat o continuitate si o speranta pentru finalizarea unor dezvoltari imobiliare neterminate prin infuzii de capital (pentru segemente imobiliare poate prea selective), cu implicatii modeste dar totusi benefice in orizontala si verticala economiei si in plan social.

Ce se incearca acum? Este ca si cum ai detuba un pacient grav bolnav si vrei sa vezi daca poate respira singur. Guvernul doreste sa determine bancile sa reia in 2 pasi creditarea in conditiile in care bancile vor avea lichiditati excedentare?! provenite de pe piata externa pentru care ofera dobanzi atractive (dovada evolutia cursului de la 4.28 ianuarie , 4.09 martie 2011). Prima etapa este asumarea a 50% din riscuri iar a doua etapa reprezinta renuntarea la programul prima casa in conditiile in care bancile isi reasuma creditarea.

Din pacate exista suficienti parametri care pot strica socoteala facuta in mod simplist. In primul rand faptul ca am iesim din recesiune nu inseamna ca iesim si din criza. Cresterea TVA, cresterea preturilor la produsele alimentare si la combustibil datorata evenimentelor globale sau speculative determina populatia sa fie mult mai reticenta si rezervata fata de noi investitii in domeniul imobiliar in conditiile in care lumea invoca lipsa lichiditatilor. In plus spasmele sociale si incertitudinea politica nu garanteaza un „viitor luminos” nici in pseudoperspectiva aderarii la spatiul Schengen, nici in conditiile aderarii al zona euro+, la reducerea inflatiei,  scaderea cursului de schimb sau a deficitului PIB. Mai mult decat atat ne asteapta ani grei pentru ca incepand cu 2012 incep scadentele la imprumuturile FMI pentru pensii si salarii, este an electoral si nu vreau sa spun mai multe pentru ca prognozele ar deveni si mai pesimiste. Mai mult, economia vestica relansata a determinat si tonul Bancii Europene care modifica continuu EURIBOR in sensul cresterii acestuia ceea ce determina spasme in imobiliarele balcanice.

In consecinta piata imobiliara are sanse de relansare in conditiile in care aceasta nu ia in considerare riscurile, prognozele si avertizarile asupra sincopelor care pot aparea, iar „detubarea pietei ipotecare” nu inseamna in mod cert si „salvarea pacientului”.

Poate ca suntem la momentul adevarului si vom vedea daca din cei 3 ani scursi am invatat ceva sau din nou aventurismul si lacomia sunt mai puternice. Relansarea pietii imobiliare ar sustine in mod cert economia, ar scurta iesirea din criza insa termenii in care se face depinde de maturitatea actorilor principali.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s