management si atitudini imobiliare

Publicat pe Actualizat pe

Preturile si valoarea proprietatilor oscileaza in functie de emotiile, atitudinile si managementul existent (sau poate inexistent).

Astfel un bun exemplu de variatie eterogena a proprietatilor la nivelul tarii este data de atitudinile vanzatorilor pe piata imobiliara, astfel ca valorile proprietatilor variaza in mod diferit in Iasi, Brasov, Timisoara, Bucuresti si nominalizarile pot continua, existand tendinte/trenduri greu de anticipat sau de explicat la nivel „macro”. Dealtfel site-ul imobiliare.ro reflecta cel mai direct prin indicii comparativi (care sa nu uitam sunt indici de ofertare) evolutia cronologica si atitutidinea vanzatorilor fata de piata imobiliara. Practic desi acest site este unicul indicator continuu de evolutie a indicilor imobiliari el descrie practic o evolutie a atitudinilor imobiliare si nicidecum un indice imobiliar real de tranzactionare. Cu toate acestea ramane un element de referinta pentru profesionistii implicati in piata de real estate din Romania prin evolutia pietii imobiliare si nu prin valorile oferite si difuzate de mass media in mod speculativ de presa dornica de titluri „spumoase” fie panicarde sau entuziaste .

Atitudinile imobiliare aflate la nivel local se impletesc cu managementul proprietatilor iar rolul determinant il au politicile si autoritatile locale. Astfel zonele in care intai se construieste si apoi se obtin autorizatiile, in care se incalca drepturile si linistea proprietarilor din zona e reprezentata de autoritati fara autoritate in care coruptia, delasarea si dezinteresul fata de comunitate este completata de interese proprii sau de grup, obiective pe termen scurt si cu maximum de efecte ce cu greu mai pot fi corectate. Aceasta nu este cea mai paguboasa atitudine dintre cele ce vor mai fi enumerate dar reflecta jungla birocratiei si coruptiei existente cam in toate institutiile care au astfel de responsabilitati.

Exista si un alt nivel in care chiar daca se respecta principial normele urbanistice ele pot fi usor ocolite si incalcate cu concursul si sub indrumarea prin  canale existente ale birocratilor ale caror usi pt fi deschise daca sunt „unse” la balamale. Astfel se pot face extensii, modificari urbanistice pe usa din dos chiar in mod oficial, care in foarte putine cazuri se incadreaza in legalitate si in cele mai multe cazuri afecteaza direct sau indirect a vecinatatile prin supraglomerari si alte efecte in scopul maximizarii profiturilor investitorilor.

Subtilitatea poate merge si mai departe si interesele, atitudinile si managementul imobiliar este „desavarsit” cu ajutorul PUG-urilor, chiar prin accesarea unor fonduri structurale si sunt in final realizate cu concursul celor care ar trebui sa contribuie la cresterea calitatii vietii la nivelul comunitatii prin aceste instrumente. Este binecunoscut ca parcurile au devenit malluri, spatii virane in loc sa fie inverzite au devenit cartiere, se demoleaza cladiri pentru a mai crea bulevarde care se indreapta frontal spre zonele deja aglomerate in loc se creeze centuri, devieri, fluidizari  si cred ca exista in fiecare oras astfel de exemple de management pagubos. Cate parcuri, piatete au fost create dupa 1989 si cate s-au pierdut? E clar ca intrebarea e doar retorica.

In vreme ce in Copenhaga, Stockolm si chiar Viena te poti plimba (chiar si cu masina) prin zone centrale fara sa simti aglomerati si stresul urban, factorii de decizie continue sa deprecieze valorile existente (situri istorice, parcuri, cartiere cu patina specifica) plantand kitschuri arhitecturale pentru care fie mai umfla un cont dintr-o insula exotica, mai pun o caramida la una din viloaiele din varful muntelui sau de pe buza falezei si sperand sa aiba cat mai mult dreptul de decizie pentru bunastarea proprie.

Practic nu se intelege ca valoarea unei proprietati este in cea mai mare masura influentata de valoarea zonei de infrastructura si de calitatea vietii. O constructie nepotrivita intr-o zona poate influenta valorea proprietatilor din toata zona, iar investitorul care isi planteaza o poza puternic colorata  cu o pioneza langa tablouri de valoare va strica intregul perete si-l va indeparta mai repede pe privitor, deranjat de estetica locului.

Ar mai fi de punctat cate ceva despre defrisarea padurilor, poluarea raurilor,  pasunilor, muntilor si lacurilor cu motoare fioroase pe barci, atv sau masini offroad care nu fac altceva decat sa ne saraceasca prin faptul ca nu exista nicio  viziune, nici cel mai vag interes pentru managementul si atitudinile imobiliare care in fapt reprezinta calea spre o calitate a vietii pentru fiecare.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s