certificatul energetic, intre influentele imobiliare si discutii nefolositoare

Publicat pe Actualizat pe

Este clar, ca inceputul acestui an a fost marcat de cerintele justificate ale organizatiei auditorilor energetici si replica data de unnpr privitoare la tranzactiile cu imobile. In fapt fiecare parte justifica in mod corect faptul ca sunt unicii purtatori ai adevarului.
Perfect adevarat, insa fiecare prin justificarile oferite au dreptate insa in planuri diferite.
Sa o luam incet si de la inceput.
Auditorii energetici reprezinta o noua formatiune profesionala cu pregatire in expertizarea regimului termic/energetic al cladirilor. Cursuri de specialitate se predau la facultatile de profil demult, insa ceea ce aduce nou, acum, aceasta specializare este faptul ca s-a creat mecanismul si metodologia de a elibera un certificat energetic al unei cladiri si care reprezinta un document tehnic ce trebuie sa insoteasca o constructie in conformitate si cu reglementarile europene, precum caietul de rezistenta al cladirii, memoriul instalatiilor, sau privind in alt plan certificatele de consum ale electrocasnicelor (masina de spalat, frigider, etc.).
La ce este bun certificatul energetic: este foarte bun pentru ca nu mai este necesar sa impungi cu surbelnita in tencuiala sa determini grosimea placii de polistiren sau densitatea ca sa iti dai seama daca cladirea este izolata corespunzator si sa estimezi ochiometric pierderile de cladura. Astfel in mod elegant si presupun corect un cumparator, agent imobiliar sau evaluator va sti sa pretuiasca constructia si in functie de acest nou indice.
Valoare imobilului va fi influentata de un astfel de indice, insa cuantumul nu e greu de calculat intre o casa cu termosistem bun, mediu sau inexistent diferenta de valoare fiind data de costurile de aducerea a imobilului la nivelul celui uzual tranzactionat pe piata.
Atata timp insa cat sistemul de impozitare anual nu va tine cont de clasa energetica a imobilului aceasta influenta, nu va fi insa perceputa de catre cumparatori la o valoare reala, piata nefiind inca educata/pregatita a sesiza si astfel de „detalii”.
Fara sa fiu rautacios, din contra, doresc sa spun ca aplicarea in forma actuala a legii ar duce la expertize si certificate energetice prea din pix cu valori grabite de necesitatea indeplinirii misiunii in timpul in care se elibereaza un certificat CF pentru tranzactii. Sa nu uitam ca metodologia de calcul nu reprezinta in mod uzual doar implementarea unui algoritm, dar uneori sunt necesare si masuratori specifice cu aparatura in conditii speciale.
Legislatia existenta venita sa clarifice modul de aplicare este doar o conformare la cerintele europene, la care ca vrem sau nu, trebuie sa ne aliniem, adica traducand cele spuse este un text care nu a fost gandit in vreun fel, si in mod specific, mioritic a aruncat „mata moarta” dintr-o curte in alta.
Pe de alta parte cei ce au fost pusi in fata unei noi misiuni au fost notarii care pe langa colectarea taxelor la transferul proprietatii mai trebuie sa solicite un astfel de document la transferul proprietatii.
Problema este extrem de delicata insa sigur ca auditorii pot blama afirmatiile ce urmeaza. Drepturile si documentele legale necesare la transferul proprietatii se refera la drepturi si legislatia care nu poate impune un astfel certificat ca si conditie de realizare a unei tranzactii. In acelasi sens, prin extrapolare, se poate impune ca (toate) documentatiile tehnice ale imobilului sa fie prezentate si certificate la transferul proprietatii, altfel tranzactia ar fi lovita de nulitate. Ciudat, nu? Deci mergand la cealalta extrema am putea spune ca lipsa unei autorizatii la zi pentru centrala termica ar lovi de nulitate un act de vanzare cumparare si ar ataca un un drept constitutional si un act voluntar consemnat al partilor?
Sa nu exageram insa si sa spunem ca auditorii au dreptate ca alinierea la legislatia europeana sa se faca in cel mai scurt timp.
Modalitatea este mai simpla decat se vede prin legea actuala. Daca prin schimbarea textului legii astfel incat intr-un termen de cativa ani sa existe obligativitatea prezentarii certificatului energetic, asa cum este solicitata acum asigurarea obligatorie a locuintelor la plata impozitelor, ar duce in mod constant si gradual la certificarea energetica o fondului imobiliar intr-un mod natural, continuu si crescator si fara sincope. Statul are parghii destule astfel ca in lipsa unui certificat energetic sa impoziteze anual proprietatea ca si cum ar avea cea mai proasta izolare termica posibila, iar prezentarea unui astfel de certificat sa iti ofere o reducere de impozit atat datorita faptului ca acesta document exista dar sa fie si diferentiat in baza rezultatului din certificatul energetic al cladirii.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s