kitschul, noul simbol arhitectonic al Clujului

Publicat pe Actualizat pe

grand hotelNu, nu este vorba de fantana muzicala, luminata in culori precum o salba de margele de sticla sau statuia lui Avram Iancu infipta falic intre teatru national si catedrala ortodoxa. Evident este vorba de cea mai vizibila cladire din oras, care in loc sa fie si sa ramana catedrala gotica Sf. Mihail cu turnul ascutit si crucea aurita, a fost inlocuita de un edificiu girat de autoritati si care parca este desenat de un copil de 4-5 ani cu creionul. Linii drepte, acoperis cu sarpanta, 8 etaje, seamana putin si cu casa poporului si arata precum o constructie de lux din Sharm El Sheikh, mai degraba luxurianta. Vorbim de 20 mil. euro constructia si inca pe atat dotarile fara a mai socoti valoarea terenului in suprafata de cateva ha. Aceasta cladire nu s-ar mai fi regasit la o astfel de dimensiune daca s-ar fi stiut despre amnistia financiara a statului al carui cetatean este si investitorul, sau poate ca daca un studiu de fezabilitate corect intocmit ar fi existat si ar fi aratat cate hoteluri de 5 stele si de ce marime poate duce Clujul acum si in urmatorii 20 de ani.
Trecand peste oportunitatea realizarii unui hotel de asemenea dimensiuni care asa dupa cum am citit are o sala de conferinta de 1000 de locuri (? sper ca e un 0 in plus in articol folosit in documentare http://clujeanul.gandul.info/cluj/constructia-grand-hotel-al-doilea-hotel-de-5-stele-din-cluj-a-ajuns-la-nivelul-8-galerie-foto-3994365), aspectul cladirii, vizibilitatea, zona in care s-a edificat sunt toate elemente care ma indeamna sa afirm ca discutam de un kitsch arhitectonic. Nu este nici primul si nici ultimul, in fond in tot orasul alaturi de constructii de bun gust se regasesc zeci de alte de imobile simboluri al nepotismului, neputintei sau lipsei de bun simt in arhitectura. Deci nu ar fi o drama, daca …
Si acum ii invit atat pe concitadini dar in special pe cei ce au aprobat acest dinozaur din beton sa urce fie pe Cetatuie,fie in dealul Feleacului si sa priveasca orasul. Privirile se vor indrepta spre acest „monument” chiar din „secunda doi” parafrazind o expresie la moda.
Ce e de facut? Nimic mai simplu, aprobari s-au mai dat pentru fel de fel de turnuri in felurite zone ale orasului astfel ca in Zorilor, Frunzisului, celebrul faliment Tower, micul Paris sau investitia IMO de la Flacara, eventual celebrul turn care impreuna cu stadionul va arta ca o pioneza apocaliptica, acestea sunt ciresele de pe tortul care vor face din acest oras sa uitam ca acum cateva mii de ani orasul era „municipium” si sa cautam soarele oriunde ne-am afla inchipuindu-ne ca ne aflam in Dubai intr-o frumoasa noapte glaciara.

Reclame

3 gânduri despre „kitschul, noul simbol arhitectonic al Clujului

  clujanu a spus:
  26/10/2010 la 13:22

  pai se vede la fel de ciudat si de pe ulita de langa catedrala cand te indrepti spre cart zorilor.

  Carol a spus:
  10/06/2012 la 14:37

  Puneti niste imagini !!!!!!! textul sec nu ajunge….o imagine cat 1000 de cuvinte

  Marcel Lucian Popa, expert evaluator ANEVAR a răspuns:
  10/06/2012 la 18:43

  Aveti perfecta dreptate, acest blog ar fi mai interesant avand inlcuse fotografii iar o decizie finala inca nu am luat. O fotografie, secvente de film, un fond muzical pot manipula, amplifica sau deturna de la textul care le insoteste, transmitand un mesaj mai puternic dar probabil deformat, fata de continutul pur al textului. Acesta este si unul din pacatele presei romanesti care este prea tabloidizata iar articolele sunt doar anexe ale imaginilor. Pe de alta parte de un text „plat” nu au nevoie decat cei care doresc cu adevarat acea informatie, in plus accesibilitatea este mai mare pe orice platforma (inlcusiv telefon si tableta). Va multumesc oricum pentru sugestie si voi tine cont de ea.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s