optimism si pesimism pe piata imobiliara

Publicat pe Actualizat pe

Indicele euribor pe 3 luni a inregistrat o crestere de aprox 0.2% semn ca economiile tarilor vestice europene isi trag suflu dupa ce au trecut un hop. Acum guvernele platesc efortul de a fi sustinut bancile si in baza unor summituri mai mult si mai putin oficiale au decis reconsiderarea si restructurarea cheltuielilor bugetare. Logica pare sanatoasa intrucat intr-o economie relansata aceasta practica nu face pagube colaterale mari. Din pacate economiile periferice precum cea din Ungaria, Romania si probabil Grecia se afla in criza de idei datorate si deciziilor politice si care reflecta lipsa managementului financiar competitiv sau incapacitatea executiva. Faptul ca inca respira aceste economii si nu au intrat in colaps se datoreaza si revenirii/relansarii economiei din zona vestica care genereaza o gura de oxigen mediului privat si in nici un caz mediului economic generat de stat care tinde mai degraba sa il sufoce ca intr-un efect de foarfeca.

Revenind intr-o zona mai apropiata nu pot decat sa repet ceea ce de fapt se stie: reducerea fondului de salarizare din sectorul bugetar, cresterea tva, leul care este  din ce in ce mai greu de aparat, perspectivele economice pe termen scurt si mediu, mediul politic isteric si instabil mai nou calamitatile naturale din nordul si estul tarii definesc tendintele unei piete imobiliare ce va continua trendul descrescator si in perioada urmatoare.

Desi exista semne firave de investitii si faptul ca unele din proiecte cauta sa prinda viata prin refinantari acest lucru este posibil asa dupa cum preciza un cotidian londonez si datorita faptului ca in aceste vremuri de criza o investitie poate insemna o „aventura financiara” din  care cei care risca pot sa si castige in aceasta regiune.

Altfel pentru investitiile interne, bancherii nu sunt deloc hotarati sa incurajeze imprumuturile/finantarile atata vreme cat mediul economic influentat cred ca mult prea mult de cel politic are o perspectiva sumbra comparativ cu facilitatile existente in tarile vecine.

Cata vreme banul cumparat de la banci este scump (finantari neperformante), cata vreme economia noastra privata este dependenta de investitiilor unui  stat acum sarac dar cu „clienti preferentiali”, dezvoltarile imobiliare, cresterea sectoarelor de pe orizontala si verticala acestui sector (constructii, materiale de c-tii, bunuri de uz casnic, servicii, etc) nu se pot  materializa.

Pe de alta parte piata imobiliara se reconfigureaza dupa „perioada roz” in care s-a aflat. Se asteapta si chiar au inceput sa existe abordari prudente si profesionale din partea tuturor (dezvoltatori, constructori, finantatori, intermediari, cumparatori) semn ca ne putem astepta la mai putin entuziasm si mai multa celeritate in acest domeniu. Au „puscat” multe proiecte si unii fie si-au frant gatul fie le-a trecut glontul pe langa tampla si din aceasta experienta multi au avut de invatat.

Desi finalul acestei crize imobiliare nu a sosit multi incearca in mod natural sa il asocieze cu scaderi generalizate de preturi ale imobilelor. Acest lucru este adevarat pana intr-un punct si tine de cerere, oferta si motivatia partilor. Exista sectoare imobiliare (segmente de nisa dar unele cu amploare mare) care au reactionat atipic fie datorita faptului ca nu se supun unor reguli de piata (terenurile si proprietatile-gospodariile din mediul rural nestimulate de centrele urbane, turistice, etc)  sau altele care desi functioneaza pe o piata imobiliara relativ activa nu au de suferit pentru ca aveau valori de tranzactionare care nu sufera fluctuatii (unele tipuri de spatii industriale sau proprietati rezidentiale in zone bine cotate si exemplele pot continua).

Zgomotul fluctuatiilor preturilor din piata imobiliara nu vor anunta neaparat finalul crizei pentru ca pana la urma reasezarile de preturi din acest domeniu va tine cont in mod direct de parametrii economici si in special de revenirea in joc a cererii. Aceasta este acum prudenta si dependenta in special de mediul social, economic, financiar si din pacate politic, iar acesti parametri asa dupa cum am subliniat au prognoze inegale sau chiar sunt impredictibile intr-un orizont de timp scurt si mediu.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s