despre pretul corect, valoare si compromisuri

Publicat pe Actualizat pe

Un balon de sapun a fost, este si va fi lansat in media de specialitate in mod constant: pretul corect. Iata cateva din link-urile cu un astfel de adevar absolut detinut de „apostolii” imobiliari: http://media.imopedia.ro/stiri-imobiliare/pretul-corect-in-imobiliare–cel-mult-1-000-euro-mp-construit-7199.html, http://old.cotidianul.ro/apartamentele_pretul_corect-77004.html, http://stimtot.ro/856/pretul-corect-al-locuintelor, http://stirileprotv.ro/stiri/economie/camera-ascunsa-care-este-pretul-corect-al-apartamentelor-vechi.html si lista poate continua.

Fiecare pretinde ca este in posesia marelui „Graal” imobiliar adica a pretului corect: unii au gasit o valoare in euro/mp altii spun ca pretul corect se regaseste intr-o nisa imobiliara adica o suprafata ideala si pretul oferit si abordarile pot continua.

Lucrurile stau cu totul altfel, mai ales acum, decat stabilirea unui adevar inefabil adica cel al celui care lanseaza astfel de stiri. Pornind de la afirmatia ca valoarea reprezinta rezultatul unei aprecieri iar pretul este rezultatul compromisului intre concepţia valorii vanzatorului şi cea a cumparatorului putem afirma ca pretul corect se afla in perceptia unei parti asupra unei (potentiale) tranzactii.

Sigur, revenind la lucruri pragmatice, baza pretului corect pentru o constructie este legata atat de valoarea terenului, de costul real al constructiei, de cheltuielile directe si indirecte, marja profitului antrepenorului insa anvelopa acestui „pret corect” este legat in mod obiectiv de multe alte elemente cunoscute ca influenteaza valoarea: dimensiuni, vecinatati, pozitionare sociogeografica, certitudine urbanistica, eficienta energetica, marketing imobiliar si iata ca ne indreptam spre un domeniu plin de „nisipuri miscatoare” departandu-ne de ceea ce inseamna o valoare abstracta sau empirica si nesubiectiva a valorii unei constructii. (corect -dex – cinstit sau respectă regulile, normele dintr-un domeniu dat)

Despre ce este vorba si cum adica ne departam de pretul corect: spre exemplu, anumite conditiile de finantare pentru o nisa imobiliara prin interventia guvernamentala care deformeaza intr-o oarecare masura piata imobiliara favorizand, stimuland anumite segmente, situatia economiei si stabilitatea valutara, atractivitatea mediulului investitional dar si birocratia si asa zisele „fracturi” din legislatie sau din aparatul administrativ intens speculate au otravit acest mar (fructul adevarului)  a carui denumire este si „pretul corect”.

Mai mult exista suficiente situatii pe piata imobiliara care in pseudo pretul corect exista multe „E”-uri, precum achizitia terenului prin finantare, constructia imobilului iarasi prin finantare, vanzarea apartamentului prin alta finantare si uneori toate acestea se intampla inca in stadiu de proiect si iata ca am ajuns si un pret virtual (sau otravit). Cand tranzactiile sau si materializat si ciclul s-a inchis cei care au avut de castigat s-au aflat la inceputul sau mijlocul lantului trofic  imobiliar.

Incercand sa ma intorc in miezul subiectului pretul corect in acest moment un pret fluid imposibil de cuantificat sau generalizat fiind un concept declamat de catre fiecare parte in mod diferit, unii il considera ca fiind o alta fata a unui indice imobiliar, insa el arata altfel in functie de cei care il invoca: un pret corect are perspective diferite din partea bancherilor, al agentiilor imobiliare, al constructorilor, evaluatorilor si cu totul altfel pentru actorii principali adica cei care dau/primesc suma (vanzatori/cumparatori).

Posibil cand lucrurile se vor mai aseza nu numai in domeniu imobiliar ci si in cel economic, politic si bineinteles in cel social (prin conturarea unor clase sociale active), cand societatea isi va defini valorile, pretul corect invocat de toate partile va tinde sa aiba mai multe fatete comune decat cel care este acum aruncat precum un balon de sapun in superba noastra media.

Pana una alta pentru mine pretul corect este cel tranzactionat intre parti (vanzator, cumparator), ambele multumite de modul in care s-a realizat tranzactia si in care nici una din parti nu regreta atat in prezent sau ulterior.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s