indicele imobiliar deocamdata o mare pacaleala

Publicat pe Actualizat pe

Citesc cu interes analizele agentiilor imobiliare (exemplu http://www.imobiliare.ro/indicele-imobiliare-ro) care furnizeaza in mare parte informatii asupra pretului mediu de tranzactie pentru apartamente 2 camere, 3 camere si asa mai departe. Se stie insa ca agentiile prelucreaza aceste informatii din baza de date curenta si mai putin din tranzactiile efectuate astfel ei certifica date si valori pentru imobile aflate pe piata si nu tranzactionate. Pe de alta parte nu exista un filtru in acest analize care sa diferentieze conditiile de finantare de piata sau alte caracteristici ale ofertelor astfel ca valorile oferite sunt de fapt analize pur statistice ale pietii obtinute de cele mai multe ori prin medii aritmetice. Erorile pot fi astfel destul de evidente iar profesionalismul pot sa spun ca lipseste in conditiile in care in aceste studii nu am intalnit niciodata informatii de exemplu asupra ratelor de capitalizare pentru diferite tipuri de proprietati in diferite zone ale orasului.
Inchizand aces subiect revenind la INS si raportarile si statisticile acestora, indicele imobiliar calculat ar trebui sa fie unul corect intrucat se bazeaza pe tranzactii imobiliare realizate in forma autentica. Insa si aici exista o problema: cu exceptia tranzactiilor cu contracte de credit (care se inscriu si ele in CF-mai precis ipoteca), si a tranzactiilor in care sunt parti si societatile comerciale caz in care tranzactia este mai „reala” restul valorilor de tranzactionare realizate intre persoane fizice se realizeaza in cea mai mare parte prin declararea unei valori minime de impozitare. Aceste valori minime de impozitare se gasesc atat la sediile birourilor notariale unde se pot fi consultate cat si pe internet (http://www.unnpr.ro/expertize/expertize%202010/expertize_2010.htm). Astfel ca indicele imobiliar calculat de INS este viciat si el in mare masura de proceduri si informatii care nu sunt credibile.
De ce este important acest indice imobiliar: sunt destule domenii care il folosesc – finantele, justitia, asigurarile, organisme financiare interne si internationale care opereaza cu astfel de informatii.
In noiembrie 2008, in Londra, printre titlurile care anuntau scaderea valorilor indicelui mediu imobiliar cu 15% in decursul unei singure luni nu am fost surprins sa constat ca acesta era calculat cu rigurozitate si avea cu 2 zecimale si evidentiat pe fiecare unitate administrativa (cartier ar fi mai corect desi sector ar fi mai riguros) a capitalei britanice.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s